галерия СветлинаLusus naturae
Игри на природата
Работен процес на художника Юлиан Станкулов
 

Очите на Бога, нос Калиакра, Дяволското гърло. Това са част от сюжетите на живописните търсения на Юлиан Станкулов.  Техниката на рисуване върху прозрачна повърхност с перманентен маркер и акрилни бои е опит на автора да улови късче моментна реалност върху синтетичен винил. Тези експерименти  са част от темата, която художникът изследва в своя дисертационен труд като докторант към Националната художествена академия. Работният процес по картините  протича в пространството на Центъра за изкуства „Арт лаборатория“, където всеки ще може да поспори с автора на тема възприятия, реалност и деформация.Изложба на „Ателие Резонанс“
На 05.06.2017 г. от 18:00 ч. в Центъра за изкуства „Арт лаборатория“  гостуваха носителите на наградата за цялостно творчество в конкурса посветен на 120-годишнината от рождението на Цанко Лавренов, Ателие Резонанс.
Ателието към пловдивската галерия „Резонанс“ отваря вратите си за млади художници през 2011 г. От тогава насам под ръководството на Николай Маринов децата участват в конкурси, изложби и събития в България и по света.
Техни произведения са достигнали чак до Антарктида, където Резонанс е първата галерия стъпила на ледения континент. Сред участията им са изложби представени по време на "Нощта на музеите и галериите" в Пловдив и Карнавала във Венеция. Младите художници участват още в благотворителни изложби, събития и проекти организирани от галерията: "Да помогнем на Амелия", „Чинарите - Four Seasons“, „Усещане за....“, „Новите 100“ и „От 100 ателиета“, „Горски Резонанс” и др.
За малките художници се полагат големи грижи: заснемат се видеофилми с тяхно участие, организират се самостоятелни и общи изложби, както и участия в образователно-лекционни програми, планинска артакадемия, занимания на открито сред природата, подготовка за професионални училища и други дейности развиващи техните творчески възможности.

Рисуването е умение, което въздейства на децата по много начини. То ги учи да развиват въображението си, интелигентността си, да бъдат индивидуални и различни. Рисуването е и чудесно средство за изразяване на емоциите и развитието на творческо мислене.“

                                               Антония Димитрова – арт директор на галерия Резонанс

****** 


„Лица и думи”
Виктория Димитрова


В пространството на галерия "Светлина" гостуваха произведенията на младата авторка Виктория Димитрова. В нейната първа самостоятелна изложба „Лица и думи”, ще можем да видим живопис, рисунки и стихотворения вдъхновени от лицата на хората видени навън по улицата, в метрото, на пазара, и най-вече от техните очи криещи мисли, емоции и тайни. Виктория завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в специалност Илюстрация и продължава своето обучение в специалност Сценография в Национална художествена академия. През последните две години авторката често си задава въпроси, на които намира отговори по време на творческия процес. Тези отговори тя сподели с нас чрез пресъздадените по спомен произведения и ни разкаже повече за скритите емоции които е открила на откриването на 20 Април.****** „Дизайн на персонажи“            


От сряда 30.11.2016 ще може да разгледате изложбата „Дизайн на персонажи“.
В нея участват 13 творци успешно преминали обучението "Дизайн на персонажи за продукция" водено от Мартин Пунчев и организирано от Cgzen.
По време на курса авторите са научили как да придадът облик на своите идеи като започват от силует, преминават през бързи скици и разработват детайлен 3D макет на уникален персонаж.
Най-добрите проекти са превърнати във физически макети чрез висококачествено 3D принтиране, а дизайнерски играчки ще може да видите в пространството на Арт лаборатория до края на януари 2017.******


"Най-същественото е невидимо за очите", твърди Малкият принц на Екзюпери. Малките художници, които се включиха в конкурса на Двама с мама и Арт Лаборатория "Нарисувайте ни... Малкият принц" уловиха не само най-същественото за Принца, но и за света, който ни заобикаля!
Победителите в конкурса получиха наградите си, а творбите на малките художници вече са изложени на ул. "Ивайло" 1, където ще останат до 18 декември. Подарете си щастието да станете част от магията на тази приказна изложба!


 Специална награда на Арт лаборатория за Теодор Григоров.******

Проект 365
Мотивацията те кара да започнеш.
Навикът е това, което те поддържа да продължаваш.
Джим Райан

На 12 октомври 2016 г., в галерийното пространство на Центъра за изкуство „Арт лаборатория“,  ще бъдат подредени творби на художничката Диана Стамова.
Тя е родена в Пловдив през зимата на 1990 г.
Завършила е Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Пловдив, специалност Живопис. Придобива магистърска степен в Националната художествена академия, специалност „Рекламен дизайн“. През студентските си години участва в организацията на фестивала Unblock, който превърна в галерия коридорите на общежитията на НХА в блок 28 в Студентски град. В рамките на 3 дни 40 художника изрисуваха 7-те етажа на сградата, а рисунките продължават да носят добро настроение и до днес.
Сега младата художничка работи като UI дизайнер, а през свободното си време рисува.
Проект 365 е първата самостотелна изява на Диана и представя в рисунки нейния живот в продължение на една година. Проектът е започнал на 12 ноември 2014 г.
В този документален експеримент авторката упражнява бързия, спонтанен рисунък без възмоност за корекция (Ctrl+Z) на бирен картон с размер А6 с тънкописец с туш. Предизвикателството е поставено с цел постигане на постоянство и търпение, тренировка за изграждане на художествен навик и себеопознаване.
Резултатът от нейните всекидневни впечатления, мисли и настроения може да бъде видян до 12 ноември в Арт лаборатория.


 

****** 


Екипът създал Центъра за Изкуство Арт лаборатория ще открие групова изложба на 29 февруари, високосна от 18:30 ч. В изложбата ще може да видите произведения в съвременни форми и класическите жанрове: живопис, графика, скулптура, видео арт и инсталация. Сред младите автори са Юлиан и Ялмур Станкулови, Момчил Доневски, Михаела Каменова, Десислава Досева, Виктор Павлов, Алина Павлова, Атанас Симеонов, Силвана Илиева, Симеон Кривошиев, Евелин Димитров, Мартиан Табаков, Калин Бешировски и нашият гост автор Ивайло Христов.******

На 05.02.2016 от 18:30 ч. ще се състои откриването на изложбата Балканска карикатура, част от Балканският фестивал на усмивките, в Арт лаборатория на ул. Ивайло 1. Ще можем да се посмеем по нашенски и да изпием по чаша вино в компанията на 20-те рисунки на известни автори от балканите. Организаторите на фестивала са фондация "Имеон-Балкани".******
На 27 Ноември, този петък се открива вората самостоятелна изложба "Мисловни Превъплъщения" на младият автор Божидар Зикулов. Картините са живописни, сюжетите са разнообразни и символични. Заповядайте в Арт Лаборатория от 19:30 часа на откриването, за да се запознаете с младия художник и да разгледате творчеството му.
 ****** 
           

На 25 септември този петък откриваме Галерията на младия художник с изложба на младата авторка Мишел Насри. Тя е само на 10 и ни представя нейната серия „Фантасмагорий“, които е рисувала през далечната 2008 г.